کد مطلب : 3577 |
تعداد نظرات: 0 |
تعداد بازدیدها: 4524 |
تاریخ درج: شنبه, تير 08, 1398 |
ساعت: 12:00 ق.ظ |
منبع / نویسنده مطلب: مدیر سایت کانون وکلا
🖋یادداشتی از «دبیرخانه منع خشونت علیه بانوان» در خصوص دو رویکرد متفاوت و متناقض از سوی قوه قضائیه در یک هفته اخیر نسبت به بانوان
🔸چند روز پیش، سخنگوی محترم قوه قضاییه به نقل از "ریاست محترم قوه قضاییه"، در خصوص پوشش متهمان زن ایراد سخن کرده و عنوان نمودند که طبق نظر ریاست محترم قوه قضاییه، لزومی ندارد این بانوان در حین بدرقه با پوشش چادر در محاکم حضور یابند و میتوانند با همان پوشش عادی خود در چهارچوب موازین شرعی و عرفی در محاکم حاضر شوند.
🔸استماع این سخنان، بارقهای از امید در دلمان روشن کرد و ضمن احساس عمیق امنیت، متوجه شدیم که ریاست محترم قوه قضاییه نسبت به زنان رویکردی تکریمآمیز و امنیتبخش دارد؛ برای حجاب شرعی حد تعیین نمیکند و ضمن تاکید به اصل حجاب، کرامت زن را با میزان و درجه پوشش نمی سنجد و برای زنانی که پوشش متعارف و یا اعلا دارند به یک میزان با دیده تکریم می نگرد و از این حیث نه امتیاز می دهد و نه امتیازی از زن می ستاند و فرض را بر سلامت جامعه و سلامت محاکم گذاشتهاند و چند تن استثنا را داخل قاعده کلی نکرده و با ملاک قرار دادن افراد استثنا، اقدام به وضع قاعده نکردهاند.
🔸اما اظهارات اخیر ریاست محترم دیوان عالی کشور (درخصوص بانوان وکیلی که احتمالا و به زعم ایشان از ضعف نفس قضات بهره برداری کردهاند)، متأسفانه درست در خلاف جهت اظهارات ریاست محترم قوه قضاییه بود !
🔸این نگاه ترذیلی که متوجه دو بال فرشته عدالت هست و معطوف به مصادیق محدود و استثنایی، بیشتر و پیشتر از آنکه انتقادی غیرمنصفانه به بانوان وکیل باشد، احساس نا امنی و ناسالم بودن محاکم را به ذهن القا میکند. این نوع نگاه می گوید زن طبیعت خود را انکار کند تا قاضی ضعیف النفس هوایی نشود؛ طبیعتی که درکلام امیرمومنان علی (ع) از آن به «ریحانه» تعبیر شده است و خداوند متعال موقع خلقت انسان، نسبت به خلقت هر دوجنس خود را تحسین کرده است " فتبارک الله احسن الخالقین". حال این نگاه دوم، ریحانه بودن و ظرافت را نقطه ضعف زن تلقی کرده است و یقینا این نوع نگاه برازنده مقام شامخ و اعلای ریاست محترم دیوان عالی کشور نیست .
🔸اعتقاد داریم این نوع دوم از نگاه، مصداقی از خشونت لفظی و آزار نسبت به تمامی وکیل بانوهایی هست که در عرصه دفاع از موکلین، باشرافت و بنا به سوگندی که یاد کردهاند جز حق و عدالت را در نظر نمی گیرند و سختیهای این حرفه خطیر را به جان خریده و از طبیعت زنانه خود صرفنطر کرده و بهترین سالهای جوانی خود را در راهروهای دادگستری، در محیطی پرتنش و پر از استرس در حال جنگیدن برای احقاق حق هستند. لذا غیر منصفانه خواهد بود که از کثرت تلاشها و غیرت بانوان وکیل یادی نشود، اما مصادیق انگشتشماری را که استثنا بر قاعده کلی هستند، به کل تعمیم داده و نتیجه اینکه از طرفی همه بانوان وکیل را نسبت به محاکم و تمامیت دستگاه قضا دلسرد کنند و آنها را در موضع تدافعی نسبت به شرافت و کرامت خود قرار دهند و از دیگر سو قضاتی که آلت دست وکلای بانو شدهاند را به عنوان قربانی معرفی نمایند !
🔸با فرض حمل سخن بر صحت، عنوان میداریم که حتی اگر مقصود ریاست دیوان عالی کشور در تبعیت از ریاست قوه قضاییه در دید تکریم مدار نسبت به بانوان، چنین نگرشی نیز نبوده باشد، ولی ما تالی فاسد آن سخنان را بیان کردیم تا بگوییم در فرض واجد بودن به چنین برداشتی، دقیقا مصداق خشونت و اهانت تلقی گردیده و آزار دهنده است، حتی اگر قصد گوینده چنین نبوده باشد .
🔸لذا ضمن تحسین نگاه و برخورد ریاست محترم قوه قضاییه نسبت به بانوان و تکریم آنها ، سخنان اخیر ریاست محترم دیوان عالی کشور را نکوهش کرده و معتقدیم تصحیح عبارات مستفاد، کمترین جبرانی است که باید از سوی ریاست دیوان عالی کشور صورت پذیرد تا آثار سوء ناشی از سخنان مذکور در نقض حریم بانوان وکیل جبران گردد.
🔸امید است "دبیرخانه منع خشونت علیه زنان" که بر اساس پیشنهاد کانون وکلای آذربایجان شرقی و با تصمیم شورای اجرایی اسکودا، زیر نظر کانون وکلای آذربایجان شرقی در راستای مقابله با اقسام این نوع از خشونت در جامعه تشکیل گردیده است، در راستای نیل به اهداف پیش بینی شده در اساسنامه دبیرخانه ، موجبات کاهش چنین رفتارهایی نسبت به بانوان را فراهم سازد.
🔶دبیرخانه منع خشونت علیه بانوان(مستقر در کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی)
💠 روابط عمومی کانون وکلای دادگستری آذربایجانشرقی