بنام خداوند لوح و قلم حقیقت نگار وجود و عدم
خدایی که داننده رازهاست نخستین سرآغاز آغازهاست
سلام و عرض ادب و احترام دارم خدمت شما سربازان عدالت
حضور سرشار از مهر و مودت شما عزیزان در مراسم گرامیداشت سالروز استقلال کانون وکلا و روز وکیل مدافع را ارج نهاده و از طرف خودم و هیات مدیره کانون وکلا صمیمانه خیرمقدم عرض مینمایم.
امسال در استان ما نیز همانند سایر استانها و کل کشور راجع به برگزاری یا عدم برگزاری مراسم جشن استقلال کانون وکلاء و روز وکیل مدافع در هفتم اسفندماه اختلاف نظر جدی وجود داشت و تعدادی از بزرگان و همکاران با اشاره به شرایط خاص زمانی و با مد نظر قراردادن حوادث تلخ طبیعی زلزله در شهرستان خوی که تعداد زیادی از هموطنان ما جان خود را از دست دادند و تعدادی نیز متحمل خسارات هنگفتهای فرجامی شدند و هکذا خسارت اخیر ناشی از وقوع زلزله در کشور همسایه ترکیه نیز که موجب مرگ هزاران انسان بیگناه و فرو ریختن خانه و کاشانههای آنها بر سرشان شده و ایضاً با لحاظ تلخیهای ناشی از دستگیری و بازداشت تعدادی از همکاران عزیزمان در جریان ناآرامیها و اعتراضات خیابانی و بویژه با مشاهده رفتار فراقانونی برخی از مسئولین محترم قضایی که در این روزهای سخت با تعمیم ناروا و خلاف قانونِ حکم مندرج در تبصره ماده 48 قانون آئین دادرسی کیفری، به مراحل محاکمه و تجدیدنظر مانع انجام وظایف حرفهای همکاران در ارائه خدمات قضایی به موکلین خودشان شده و حتی در مواردی نیز که خود این همکاران در مظان اتهام و تعقیب قرار گرفته بودند مانع استفاده آنان از خدمات مساعدتی و حقوقی وکلای مورد نظرشان شدند، صلاح و مصلحت را در این میدیدند که امسال به جای برگزاری مراسم گرامیداشت استقلال کانون وکلا و روز وکیل مدافع باید بر پیکر بی جان نهاد وکالت گریست.
در مقابل تعداد دیگری از بزرگان با اشاره به اهمیت موضوع و یادآوری سنت دیرین 70 ساله کانونهای وکلا و به منظور نشان دادن همت و وحدت جامعه وکلا و عزم راسخ آنان در ایفای وظائف حرفهای و با انگشت گذاشتن به بدعت تاریخی در شرف تکوین تعدادی از همکاران ما که از مرکز وکلای قوه قضائیه پروانه وکالت اخذ نموده و زیر نظر آن قوه به وکالت مشغول هستند مبنی بر اینکه در ایام هفته نخست اسفندماه هیچگونه پیام و فعالیت فردی و جمعی راجع به روز وکیل و هفته استقلال کانون وکلاء نخواهند داشت و به زعم خود در صدد تحریف تاریخ نهاد وکالت و القاء اینکه روز تصویب ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه (1379/1/17)، سالروز نهاد وکالت در کشور ایران است، بیش از هر زمان دیگر بر انجام هرچه با شکوهتر مراسم امروز اصرار نمودند.
نمایندگان کانونهای وکلای سراسر کشور در اتحادیه جلسه عمومی تشکیل دادند و بعد از استماع نقطه نظرات نهایتاً با رای اکثریت قریب به اتفاق حاضرین برگزاری مراسم امسال با رعایت پارهای نکات جنبی به تصویب رسید بنابراین در کانون وکلای ما نیز تصمیم بر اجرای این مراسم در هیات مدیره اتخاذ و مقرر شد در کنار آن برخی اقدامات خیرخواهانه نیز به عمل آید. به طور مثال و در راستای ابراز همدردی با خانوادههای زلزلهزدگان شهرستان خوی قبل از برگزاری این مراسم همه کانونها کمکهای نقدی و غیرنقدی قابل توجهی را از طریق کانون محترم آذربایجانغربی به هموطنان آسیب دیده از زلزله ارسال نمودند به طوری که حسب گزارش جناب آقای دکتر صابونچی ریاست محترم کانون آذربایجان غربی کانونهای وکلاء بیش از 13/5 میلیارد ریال کمک ریالی نمودند البته این کمکها هنوز هم ادامه دارد و در روزهای اخیر تشکلهای صنفی جدید التاسیس نیز مبلغ قابل توجه سه میلیارد ریال به این عزیزان کمک نقدی نمودند و کانون ما نیز در اولین روزهای بروز این حادثه تلخ مبلغ یک میلیارد کمک نقدی و مقادیری نیز کمک غیرنقدی ارسال نمود. اینجانب فرصت حاضر را مغتنم شمرده و از همه همکاران و سروران که با نشان دادن اوج انسانیت و مهرورزی و محبت و نوعدوستی، خودشان را شریک و غمخوار هموطنان عزیزمان دانستند کمال سپاسگزاری و امتنان دارم. همچنین کانون محتشم آذربایجان شرقی در یک اقدام خداپسندانه و مقارن با هفتم اسفند با انجام مذاکرات لازم با مقامات محترم قضایی و ستاد دیه استان موجبات آزادی تعداد 7 نفر از محکومان جرایم غیرعمد و یا مالی که واجد شرایط تشخیص داده شده بودند را فراهم نموده که امید است این سنت حسنه در سالهای بعد نیز در استان ما و در کل کشور نهادینه شود.
دوستان و همکاران و سروران عزیزم امروز ما در روز هفتم اسفندماه در این مکان گردهم آمدهایم تا بار دیگر از خطه قهرمانان تاریخی آذربایجان و از دیار ستارخان و باقرخان و میرزا حسن رشدیه و پروفسور محمدآخوندی، پروین اعتصامی، استاد شهریار علامه محمدتقی جعفری و علامه طباطبایی و مرحوم علی ابوالفتحی و مرحوم دکتر کمال الدین هریسی نژاد و مرحوم حسن عظیم زاده با صدای رسا به گوش همه مسئولین و سیاستمداران و دست اندرکاران برسانیم که استقلال کانون وکلاء و وکیل مدافع عطیه شاهانهای نیست که پادشاهی از سر لطف آن را به جامعه وکالت عطا کند و حاکمی دیگر آن را باز ستاند.
استقلال کانون وکلاء و استقلال وکیل مدافع رکن رکین نظام دادرسی عادلانه و منصفانه بوده و هست و خواهد بود.
در آیه 25 سوره حدید میخوانیم:
لقد ارسلنا رسلنا بالینات و انزلنا معهم الکتاب المیزان لیقوم الناس بالقسط.
خداوند متعال در این آیه شریفه
اقامه قسط و عدل را فلسفه ارسال انبیاء و نزول قرآن معرفی کرده
امیرالمومنین علی (ع) میفرماید: العدل قوام البریه و الظلم بوارالرعیه
عدالت مایه قوام و پایداری ملت و ستم و ظلم موجب هلاک ملت است.
مولای متقیان در خطبه سوم نهجالبلاغه در آغاز خلافت خود به جمع حاضر میفرماید:
سوگند به خدائی که دانه را شکافت و روح را آفرید اگر گروهی برای یاری من آماده نبود و حجت خداوندی با وجود یاران بر من تمام نمیشد و پیمان الهی با دانایان درباره عدم تحمل پرخوری ستمکاران و گرسنگی ستمدیده نبود، مهار این زمامداری را به دوشش میانداختم و انجام آن را مانند آغازش با پیاله بیاعتنایی سیراب میکردم در آن هنگام میفهمیدید که این دنیای شما نزد من از اخلاط دهان یک بز ناچیز تر است
سخن خود در باب فضیلت و اهمیت عدالت را به جهت فرط بداهت به همین مقدار کوتاه میکنم.
در نظامهای سیاسی روز دنیا، احقاق حق و اجرای عدالت جزو وظایف و مسئولیتهای قوه قضائیه احصاء شده است. در مقدمه قانون اساسی ایران آمده است سیستم قضایی بر پایه عدل اسلامی و متشکل از قضات عادل و آشنا به ضوابط دقیق دینی تشکیل میشود.
در اصل سوم برپایی قسط و عدل جزو پایههای ایمانی نظام ذکر شده،
در اصل 156 نیز:
احیای حقوق عامه و «گسترش عدل و آزادی های مشروع» جزو وظایف قوه قضائیه ذکر شده است
به حکایت تاریخ کشور و دنیا و تجربیات جهانی لازمه اجتناب ناپذیر حاکمیت قانون و اجرای عدالت در نظام قضایی هر کشور به رسمیت شناختن و اعمال و اجرای حق دسترسی آحاد ملت و اصحاب دعوی بویژه متهمین به «وکیل مدافع مستقل منتخب خود» است. هرگونه اقدام تقنینی یا اجرایی در جهت محدودیت و کمرنگ سازی و یا خدای ناکرده سلب هر یک از این دو عنصر (استقلال وکیل و انتخاب وکیل توسط خود موکل) به منزله بیخاصیت کردن و از درون تهی ساختن این حق بنیادین است . چطور امکانپذیر است که شخص حق دسترسی و استفاده از وکیل مورد و ثوق و اعتماد خود را نداشته باشد و دیگران برای وی وکیل تعیین کنند و یا چطور امکان پذیر است که وکیلی که هرلحظه بیم رصد و تعقیب و احضار و تهدید به ابطال پروانه وکالت خود را دارد بتواند با زبانی فصیح و بلیغ و شجاعانه از بیگناهی موکلش دفاع کند.
دوستان وهمراهان
دنیایی که در آن بسر میبریم با دههها و سدههای پیشین تفاوتهای زیادی دارد پیشرفت علوم و فنون و تبادل اطلاعات و سرعت انتقال دادهها به حدی رسیده که کوچکترین حادثه و عمل در گوشهای از جهان در کمتر از 24 ساعت در معرض دید و قضاوت دنیا قرار میگیرد دوران مخفی کاری و کتمان سازی و نامحرم تلقی کردن و بزن در رو منقضی شده است
برای بیان مقصود خودم قدری از عالم حقوق خارج میشوم
«حدود 62 سال پیش شخصی بنام ادوارد لوزنز استاد هواشناسی دانشگاه ماساچوست آمریکا در حال مطالعه الگوهای آب و هوایی بود در جریان تحلیل شبیهسازی متعدد آب و هوایی دریافت که گرد کردن یکعدد با سه رقم اعشار یا 6 رقم اعشار نتیجه را بشدت تغییر میدهد. نظریه علمی این دانشمند که به نظریه آشوب «اثر پروانهای» شهرت دارد به زبان ساده اینطور بیان شده است که بال زدن پروانهای در برزیل میتواند موجب گردباد و طوفان مهیبی در تگزاس شود. به طوری که اگر آن پروانه بال نمیزد قطعاً آن گردباد ایجاد نمیشد.»
مفهوم نظریه آشوب این است که رویدادهای کوچک و به ظاهر پیش افتاده ممکن است در نهایت به عواقب بسیار بزرگتری منجر شود
فراموش نکنیم که جنگ اول جهانی بخاطر کشته شدن یک نفر بنام آرشیدوک فرانتس فردیناند ولیعهد اطریش مجارستان توسط یک گروه تروریستی شروع شد. در این جنگ 10 میلیون نفر کشته شدند 22 میلیون نفر معلول و 5 میلیون نفر مفقود شدند و در ادامه آن در جنگ جهانی دوم با بیش از 80 میلیون نفر کشته داده شد.
امروز حدود هشت میلیارد نفر در این کره خاکی زندگی میکنند یک نفر از این جمعیت هشت میلیاردی میتواند تغییری بدهد که در سرتا سر جهان بازتاب داشته باشد
کاربرد نظریه آشوب در علوم مختلف اقتصاد مدیریت، پزشکی، بازار مالی و فیزیک و مهندسی موضوع تحقیقات گسترده قرار گرفته در عصر ما پدیده کوید 19 موسوم به کرونا نمونهای از این نظریه آشوب است این ویروس اولین بار در 1398 (24 آذرماه) در ووهان چین مشاهده شده به علت بیتوجهی و قصور اولیه یک یا چند نفر طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی بیش از 679 میلیون نفر به این ویروس مبتلا شدند و بیش از 6 میلیون و 700 هزار نفر جان خود را از دست دادند.
در کشور ما حدود 7/5 میلیون نفر مبتلا و حدود 144 هزار نفر کشته دادیم. این را از جهت عرض کردم که یک حادثه در گوشه آزمایشگاه، چنین مصیبتی برای دنیا ایجاد کرد. به قول یورگن هابرس از فیلسوفان معاصر وقوع کرونا انسان مغرور هزاره سوم را به نادانی خود آگاه کرد.کاربرد نظریه آشوب در علم حقوق و نظام قضایی کشور چیست؟
به اعتقاد ما نظام حقوقی کشور نیز یک سیستم آشوبناک (پدیده دینامیکی آشفته) است.به زبان ساده در این سیستم همیشه 4=2+2 نیست. مطلق اندیشی و جزم گرایی فردی و بدون مطالعه و بدون بررسی علمی جوانب امر تبعات غیرقابل جبران بادآورده میآورد. نظام قضایی کشور از سایر اجزاء سیستم خود و سایر سیستمهای ملی و حتی سیستمهای جهانی تاثیر و تاثر میپذیرد. مدرسه، دانشگاه، مردم، رسانه، مجلس، وزارتخانهها و دهها اجزاء و متغیرهای دیگر که معلول متغیر دیگر و چه بسا علت آن نیز هست (چرخه بازخورد)
«فرهنگ یک ملت معلول وضع قاعده و قاعده وضع شده موثر در فرهنگ آن کشور است.»
یکی از اجزاء نظام دادرسی کشور کانون وکلاء است این نهاد بیش از 70 سال زندگی مستقل داشته در پستی و بلندیهای روزگار ایفاء نقش کرده است. غرض من از بیان این مقدمه علمی عمومی این است که مملکت با شیوه خطا و آزمون اداره نمیشود. موضوع وکالت و قضاوت و اهداف و رسالت آنها و ارتباط متقابل آنها نسبت به یکدیگر و تاثیر آن بر کل جامعه و زندگی ملت به صورت 4=2+2 نیست. تصویب طرحهای خلقالساعه یک فوریتی و دو فوریتی و استفساریههای غیراصولی دست کمی از دستکاری ویروس کرونا در آزمایشگاه ووهان چین ندارد و از هم اکنون آثار گرد و بادهای مخرب آنها در شرف بروز است. کشور ما مغزهای متفکر و قلبهای پاک و صادق کثیری دارد مملکت قحطالرجال نیست انتظار داریم و درخواست میکنیم برای هرگونه تغییر و قانونگذاری و آسیبشناسی وضع موجود و پیدا کردن راهکار برون رفت از بحران موجود اندیشمندان و صاحب نظران را طرد نکنید و اجازه ندهید اشخاص نااهل و غیرکاردان و غافل و عوام گرا و سیاست بازان تازه به دوران رسیده ولو با داشتن مدارک و عناوینی فریبنده علمی و دانشگاهی در رشتههای غیرمرتبط سکان تقنینی نظام حقوقی کشور را به دست بگیرند و جوانان این کشور را آدرس غلط داده در مکر و فریبشان غرق نمایند.
کانونهای وکلاء به مثابه گنجینههای ذخائر علمی و قضایی کشور با داشتن پتانسیلهای بسیار کارآمد و قوی که هر کدام عمری زمام علمی و دانشگاهی و قضایی کشور را بر عهده داشتند لیاقت و استحقاق مستقل ماندن را بیش از هر زمان دیگر دارند بیائید به جای ستیز کینه توزانه و لجاجت محورانه با این نهاد مدنی و بجای تخدیش و تخریب چهره وکیل از محل بودجه دولت و مالیاتی که خود همین صنف یکی از تامین کنندگان آن است در صدا و سیما این بار از در مهربانی و مودت و همکاری وارد شوید و با گذاشتن نقطه سر سطر همه تصمیمات احساساتی و غیر ضروری و هزینه بردار گذشته با حذف نهادها و تشکیلات موازی و غیر ضروری دولتی، کانونهای وکلاء را تقویت و تحکیم ببخشید تا همگی در پیشگاه نسلهای آینده و فرزندان این مرز و بوم بر این همت و عزم جمعی خویش افتخار کنیم
اینجانب حسب وظیفه محوله در این مراسم ضروری میدانم
- خودم و همکارانم را به تزکیه نفس و ارتقای اخلاق حرفهای توصیه میکنم. پشتوانه اصلی نهاد وکالت آحاد ملت است در روابط کاری خودمان با مردم باید تجدید نظر اساسی کنیم نگذاریم اعتماد عمومی آحاد ملت که در سایه یک قرن فعالیت صادقانه و راستی و درستی بزرگان و پیشکسوتان ما در اذهان و دلهای مردم شکل گرفته مخدوش شود مبادا کاری کنیم که خودمان از بیان عنوان شغل مقدس وکیل احتیاط کنیم. اجازه و فرصت ندهیم ما را در جامعه «شرخر» بنامند و مانع و مزاحم عدالت معرفی کنند.
- یک رفتار ناصحیح از یک وکیل یک عمر زحمات و تلاش صادقانه صنف را زیر سوال میبرد از قبول وکالت دعاوی واهی و باطل به جد احتراز نمائید به قول بزرگان برای حق بجنگید نه برای حقالوکاله.
- خواهش عمومی و درخواست جدی من از قاطبه همکاران و بزرگان و مدیران و اعضای تشکلهای صنفی این است که از تحزب و جناحگرایی و سهمخواهی مخرب بپرهیزیم و بر وفاق و اتحاد و همدلی همه اعضاء کانون بیش از پیش پایبند باشیم.
کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی همگام با اتحادیه جهانی وکلای دادگستریIBA با اشرافیت کامل به شرایط جامعه و آینده حرفهی وکالت تلاش میکند نقش حرفه وکالت را در جامعه برجسته نموده و برابری جنسیتی در این حرفه را محقق سازد و حرفه وکالت را بعنوان جزو لاینفک توسعه در تمام عرصههای اجتماعی و اقتصادی معرفی و جوانان را برای آینده این حرفه به نحو مطلوب آماده سازد.
خدایا چنان کن سرانجام کار تو خشنود باشی و ما رستگار